A apărut casa care nu e constructie. O fi garaj pentru unicorni?

Cu toată ţâfna mea pe teme politice, n-a reușit nimeni să mă facă să ma apuc de trolling. Zilele astea a reușit Bogdan Stoica, fotograf și blogger pe care îl urmăresc fiindcă în general scrie cu har și cu prostii. Cu  postarea asta despre casa care nu e constructie, pe care, cu naivitatea mea demnă de o cauză mai bună, am încercat să o combat politicos la fața locului, fiind ea dezinformare și instigare la nerespectarea legii. Doar că parerile calificate și suportul legal la care fac referire par să tot dispară miraculos din pagină, așa că am început ușurel să o iau și personal, că profesional o luasem deja.

Ideea este că niște oameni s-au gândit să reinventeze locuirea cu produsul lor, făra a-și pune problema că inventată fiind ea de multă vreme, cel mai probabil este deja reglementată. Întâi prin legea 50/1991 (Legea autorizării construcțiilor) care în articolele 1, 2 și 3 spune că absolut orice construcție, fie ea platformă betonată, baracă de organizare de șantier sau un chioșc de flori, poate fi executată numai în baza unei Autorizații de Construire.

Dar iată, reinventatorii locuirii văd lucrurile altfel:

Fără autorizaţii de construcţie

Casa nu are fundaţie, prin urmare nu are nevoie de autorizaţie de construcţie, ci de cel mult de un aviz de amplasament (în funcţie de primărie).

Casa nu are fundație?!

No shit. Acum, cei care nu activează în domeniul construcțiilor vor trebui să mă creadă pe cuvânt că nu există, nici în legea 50 și nici în cele 644 de reglementari conexe privind calitatea în construcții vreo derogare de la obligativitatea Autorizatiei de Construire pentru case fără fundație. Bine, nici case fără fundație nu există în România, fiindcă spre deosebire de americani, noi nu vrem să ne zboare casele în Oz și avem niște legi ca să împiedicăm asta. Dealtfel, containerul ăsta nu stă nici măcar în poze pe un norișor roz, ci pe o fundație care mai mult ca sigur nu are adâncimea de îngheț și pare făcută din borduri. Că soluția minimă acceptabilă pentru amplasarea unei barăci – o platforma de beton – ar fi avut și ea nevoie de Autorizație de Construire.

Aviz de amplasament?!

Avizul de amplasament nu se emite de către primării, ci de către furnizorii de utilități (apa / canal, gaze, curent electric etc.) atunci când începi procedura de autorizare, iar rolul lor este să confirme că nu-ți amplasezi tu casa fix pe vreo magistrală de-a lor. (Legea autorizării construcțiilor 50/1991, articolul 5). Avizele de amplasament nu au cum să înlocuiască Autorizația de Construire pentru că sunt, pur și simplu, altceva. O altă etapă din procesul de autorizare.

Relocare rapidă

Să zicem că avansezi în carieră sau îţi schimbi pur şi simplu job-ul şi trebuie să te muţi în alt oraş. Dacă ai o casă mare construită clasic, este foarte greu să o valorifici. Această casă poate fi relocata imediat în alt oraş, pe un teren minim amenajat, iar terenul din vechea locaţie poate fi foarte uşor monetizat. Casa noastră o poţi muta oriunde.

Și utilitățile?

Adică în afară de cazul în care îți propui să îți exerciți funcțiile biologice în boscheți pentru tot restul vieții (sau al vacanței, daca vrei să folosești invenția asta pe post de casă de vacanță) și să faci din când în când un duș pe la prieteni, casa asta așa frumos amenajată va avea nevoie de branșamente la utilități. Măcar pentru alimentare cu apă, canalizare și energie electrică, nu? Iar pentru branșamente la utilități ghici ce îți trebuie? AUTORIZAȚIE DE CONSTRUIRE! Urmezi procedura legală, obții avizele de amplasament de la furnizorii de utilități, le depui împreuna cu documentația pentru Autorizația de Construire și când obții autorizația poți solicita branșamentul. Pentru care se face un proiect de către o firmă acreditată de furnizorul de utilități, că nu poate oricine să vină și să înțepe o țeavă.

Economii

Datorită spaţiului mic, cheltuielile cu întreţinerea casei sunt mici. Pe de altă parte, alegând să trăieşti într-o locuinţă mică, înseamnă nu doar să faci economii de ordin financiar, ci şi să revii la moderaţie. Înseamnă să faci o mare economie de energie. Energia ta.

La 1000 euro / mp?!

E bine totuși că ne economisim energiile, că de bani nu prea se pune problema. Produsul care reinventează locuirea costă 40.000 euro și are 40 mp. Adică 1000 euro / mp.

În condițiile în care, în momentul ăsta, să îți faci o structura (la roșu) costă 250 euro / mp și finisajele încă 200 euro / mp. N-ai proiect, deci mai dai  încă 30 euro / mp pe proiect, cu mențiunea că ăsta e un tarif cam de firma de proiectare cea mai tare din parcare. Tot nu știi ce tablouaș sa-ți pui pe perete, dar te simți generos, mai pui încă 10 euro la prețul de proiectare deja umflățel ca să îți facă și un proiect de amenajare. Facem un calcul simplu și am ajuns la un fabulos 490 euro / mp, cu casa proiectată până la ultimul detaliu, finisată, dar nemobilată. E, aici nu știu ce să zic… având în vedere că mobilierul și decorațiunile propuse sunt IKEA, Zara Home, Mobexpert, JYSK, Casa Rusu și nu Versace Home, să tot fie vreo 2-3000 de euro?

Să recapitulăm, deci.

Proiect constructie + amenajare (30+10) x 40 = 1.600

Construcție la roșu                               250 x 40 = 10.000

Finisaje                                                       200 x 40 = 8.000

Mobilier                                                                     = 3.000

TOTAL GENERAL                                                    = 22.600 

Dacă totuși am achiziționat containerul minune cu 40.000 euro, e bine că ne-am economisit energiile, o să avem nevoie de ele. Vine poliția locală cu disciplina în construcții, că avem o construcție fără autorizație, nu? Proces verbal, amendă între 3.000 și 10.000 lei și intrare în legalitate. Presupunând că nu am amplasat, totuși, casa pe o țeavă de gaze sau sub o linie de înaltă tensiune, putem intra în legalitate după efectuarea unei expertize pe lucrările deja executate fără autorizație. Construcția e prea mică pentru a aplica un tarif pe metru pătrat pentru expertiză, cred că sub 300 euro expertul nici nu se dă jos din pat.

Pentru simetrie, recapitulam și aici

Produsul lor                           = 40.000

Amendă                                    = 2.000

Expertiză                                    =  300

TOTAL PRODUS MINUNE  = 42.300

Felicitări, tocmai ai achiziționat un produs la un preț aproape de două ori mai mare decât face. Adică umblând după câini cu covrigi în coadă, ai rămas cu gaura. De la covrig.

Pe de altă parte, pentru o mai bună înțelegere a fenomenului, dacă în loc să ți se spună

Dă-mi 40.000 euro și îți dau o casă la cheie, care n-are nevoie de autorizație

ți se spunea

Dă-mi 40.000 euro și îți înființez o firmă pentru care n-ai nevoie să depui declarații fiscale și să platești impozite

așa-i că ai fi zis că e prea frumos să fie adevărat? Că e o înșelătorie la mijloc?

Pentru că este. Necunoasterea legii nu exonereaza de raspundere. Și unicornii nu există.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s